Projectbeschrijving

De VvE van de Beukenplein 3, in Amsterdam heeft besloten om het meetpunt van de trappenhuisverlichting te verwijderen. Om dat te kunnen doen moesten alle drie huiseigenaren het eens zijn, ook wat betreft de nieuwe aansluiting. Het idee was om de aansluiting te realiseren bij de woning op de eerste verdieping.

Bij de groepenkast op de eerste verdieping is een vrije groep voorzien van een installatie automaat. Op de vrije groep werd een installatieautomaat geplaatst met een digitale kilowattuurmeter naast. De voedende leiding  voor de trappenhuisverlichting werd verbonden op de kilowattuurmeter en voor de trappenhuisautomaat werd alles verzekerd met de oude zekering. Het energiebedrijf werd daarover geïnformeerd en kort daarna is de oude kilowattuurmeter verwijderd. Op de foto is de plek zichtbaar waar de kilowattuurmeter zich bevond (ongeschilderde gedeelte van de houten bord).

De vraag is wat is er hiermee bereikt?

  1. geen vastrecht kosten en geen vastrechtkosten – € 263,85 per jaar

Enige denkbare nadeel is dat er geen teruggave van energiebelasting is (€ 144,70 per jaar). Er wordt dus op het moment  € 119,15/jaar bespaard. Gezien de kosten van de verplaatsing van de aansluiting, betaalt deze zich terug na ongeveer drie jaar. Deze besparing is zinvol bij een klein aantal bewoners en goede afspraken omtrent compensatie van de bewoner waarnaar de aansluiting is verplaatst.