Het energieverbruik kost een Nederlands gezin ieder jaar steeds meer geld. Een hoog energieverbruik heeft zeer ongunstige effecten op ons klimaat. Dus zijn we allemaal gebaat bij een grotere of kleinere energiebesparing.

In ons dagelijks leven binnen onze huizen kunnen we maatregelen nemen die niet veel kosten, binnen handbereik van iedereen zijn, die op den duur veel geld kunnen besparen en het milieu een handje helpen.

Hier volgen 5 redelijk goedkope maatregelen om energie te besparen binnen een huis.

  1. DRAAG PASSENDE SEIZOENSKLEDING EN HOUDT DE THERMOSTAAT IN DE GATEN

  2. TIJDIG VENTILEREN EN ZONNEWARMTE DOOR RAMEN GEBRUIKEN

  3. ONNODIGE VERLICHTING UITSCHAKELEN EN OVERSTAPPEN OP LED-VERLICHTING

  4. DIKKE(ISOLERENDE) GORDIJNEN VOOR RAMEN EN DEUREN PLAATSEN

  5. KIEREN IN KOZIJNEN DICHTEN EN DUBBEL GLAS LATEN PLAATSEN

Terugverdientijd berekenen halogeen naar LED

Met de volgende formule, kunt u de terugverdientijd berekenen, die nodig is om uw investering in een led lamp terug te verdienen. Deze terugverdientijd is korter naarmate uw verlichting iedere dag langer brandt.

De formule ziet er zo uit: T= P/(V1-V2) x p waarvan de symbolen de volgende betekenis hebben:

  • T= de terugverdientijd uitgedrukt in uren
  • P= de prijs voor het vervangen van een  led lamp in euro’s
  • V1= het vermogen van de oude lamp uitgedrukt in kW( kilowatt)
  • V2= het vermogen van de nieuwe lamp uitgedrukt in kW(kilowatt)
  • p= de prijs van de energie voor 1kWh (een kilowattuur)

Als we als voorbeeld nemen de lampen die werden vervangen bij Optiekwinkel Taya en de kosten voor vervanging van een lamp aannemen rond €50,- krijgen we de formule met de volgende gegevens:

T=P/(V1-V2)xp= 50/(0,035-0,007) x 0,25 = 7,143 uren.

De boven gekozen led  lamp van 7W, betaalt zich terug na 7.143 uren. Als een winkel met de bovengenoemde led- lampen gemiddeld 10 uur/dag deze lampen laat branden en 250 dagen in een jaar open is, is de boven genoemde investering in de nieuwe led verlichting, terugverdiend in 2,9 jaar, dus binnen drie jaar. De terugverdientijd is ook afhankelijk van de energieprijs variërend op het moment tussen 20c en 28c, afhankelijk van uw contract en uw energieprovider.

Het is goed om te weten dat volgens de Philips catalogus, de levensduur van de lamp in de boven genoemde voorbeeld 40.000 brand uren is.